Železný (cviklovo-čokoládový) koláč pre bledé tváre :)

Tento koláč výborne vonia, dobre chutí a je výživný. Zámerne som naň vyberala suroviny s obsahom železa:

kakao, cvikla, hrozienka (sušené marhule) a trstinová melasa.

zelezny

SUROVINY NA 1/3 PLECHU:

250g cvikly

50 g hrozienok (alebo sušených marhúľ)

30g masla

2 vajcia

2 PL bio trstinovej melasy

1/2 ČL škorice

120g špaldovej celozrnnej hladkej múky (ešte lepšia voľba je madľová alebo iná neobilninová múka)

2 PL raw kakaa (nepražené, neodtučnené)

1ČL sódy

 

POSTUP:

– umyjeme a uvaríme cviklu v šupke (prípadne ošúpeme, rozštvrtíme a uvaríme na pare)

– zapneme rúru na 170-180°C

– vyberieme maslo a vajcia z chladničky aby sa ohriali a hrozienka namočíme do horúcej vody

– uvarenú cviklu necháme trochu vychladnúť a postrúhame ju do misy

– hrozienka zlejeme, prepláchneme, pokrájame a pridáme k cvikle

– postupne pridáme všetky suroviny: vajcia, zmäknuté maslo, melasu, škoricu, kakao, sódu a preosiatu múku

– dobre premiešame a vzniknutú zmes preložíme na plech vystlaný papierom, lyžicou upravíme na  hrúbku

cca 2 cm

– pečieme asi 50 minút

 

PODÁVAME:

1. Odporúčam: s malinami alebo poliaty citrónovou šťavou -pre lepšie vstrebávanie železa.

2. Ak sa Vám nepáči možnosť 1., potrite koláč ríbezľovým alebo marhuľovým lekvárom a posypte strúhaným

kokosom (foto)

 

Celý čistý koláč obsahuje cca

31g bielkovín

40g tukov

177g sacharidov, z toho 59g jednoduchých cukrov

23g vlákniny

Takže dávkujeme s mierou :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Posted in Recept.