Výživa vo vlastných rukách verzus stravovanie na pracovisku

Ak neprevezmete svoju výživu do vlastných rúk, budú ju mať spolu s Vašim zdravím v rukách úplne neznámi ľudia, ktorým na Vás ani náhodou nezáleží…

Prečo už niekoľko rokov vstávam skoro ráno a chystám si jedlo na celý deň? A prečo ma to neobťažuje :)? Odpoveď snáď vyčítate z mojej „kariérnej cesty“..

palacinky mandle

Keď som začala pracovať v lekárni, prispôsobila som sa a objednávala som si obedy z jedálne. Dlho som ale nevydržala. Odmalička som mávala bolesti brucha a tráviace problémy – takže múčne, presolené, staré a prihorené zmesy z obedárov som neznášala dobre. Buď mi z nich bolo ťažko alebo som nebola schopná ich zjesť a ostala som hladná a nervózna.

Bola som donútená začať si obedy pripravovať sama ajkeď varenie nebola moja obľúbená činnosť..a môj repertoár nebol veľmi široký :) Tráviť hodinu-dve v kuchyni počas voľna keď vonku svietilo slnko mi pripadalo ako veľká strata času. A tak som netrpezlivo a nahnevane varila pre svoj citlivý žalúdok jedlá, ktoré mi ani veľmi nechutili. Až neskôr mi došlo, že moje obedy neboli takmer o nič lepšie ako tie, ktoré varili nespokojné a vystresované kuchárky v jedálňach. (ale boli aspoň z dobrých a čerstvých surovín) Musela som teda zmeniť prístup a začať odznova. Príprava jedla vyžadovala čas, energiu, plánovanie, rozmýšľanie a čítanie – ale vyplatilo sa. Vlastne som mala šťastie, lebo nič lepšie sa mi ani nemohlo stať :) -naučila som sa variť zdravé a časovo nenáročné jedlá.

Medzitým som ale prekonala dve črevné chrípky za sebou -chytila som ich v lekárni. Kvôli tlaku kolegýň a systému v práci som nemala čas sa doma doliečiť a musela som sa vrátiť do práce unavená, chudá a slabá. Môj stav sa skomplikoval lebo sa mi infikoval aj pankreas..takže som mala slabý zápal pankreasu a s ním spojené ďalšie problémy. Takmer neustále som mala bolesti brucha a nevedela som čo mám jesť. Dobre som znášala akurát polievky a detské výživy. Trvalo to niekoľko mesiacov, kým bolesti prešli. Veľmi mi vtedy pomohli probiotiká a slezový čaj.

crevo slez

Nahnevaná som dala výpoveď a našla si pokojnejšiu a slabšie platenú prácu. Vlastne bola nudná -ale aspoň som sa mohla zregenerovať. Na tomto pracovisku mi dal majiteľ „dobre“ mienenú radu, aby som si obednávala obedy z jedálne a netrávila mladosť pri sporáku :). Ale ja nie – nezverím svoj citlivý žalúdok do rúk niekoho, koho vôbec nepoznám, nevidím a neviem ako varí a z čoho. Varila som si ďalej sama.

Po niekoľkých rokoch som bola na inom pracovisku vyzvaná aby som skrátila svoju 30-minútovú prestávku na obed. Tých 30 minút bol jediný čas, keď som sa mohla počas 12-hodinovej pracovnej smeny posediačky bez stresu najesť. Bola som nahnevaná, ale priznávam sa, že som si niekedy obedňajšiu prestávku predĺžila asi o 10 minút lebo som si jedlo hriala na variči a nie v mikrovlnke a chcela som každé sústo dobre požuť…to teraz učím aj svojich klientov :)

11150870_842650982438579_8915232928012507958_n 11054267_842651149105229_4622345738858158808_n

Viem, že niečo podobné alebo aj horšie zažíva veľa ľudí v práci. Niektorí sú síce odolnejší ako ja, ale nekvalitné jedlo jedené v strese sa na zdraví skôr či neskôr odrazí -vidím to aj vo Výživovej poradni.

Ja som si zariadila život tak, že mám momentálne dosť času, energie aj peňazí na to, aby som sa stravovala podľa svojich predstáv a odporúčam klientom aby vzali svoju výživu čím skôr do vlastných rúk:

 

80-90% zjedeného jedla mať úplne pod kontrolou

Pri nákupe potravín sa pýtať, či je v nich aj niečo, čo by som tam ja sám pri príprave doma nedal. Pečivo, spracované potraviny a polotovary dostupné v predajniach sú tým pádom nevyhovujúce. Najlepšie sú nespracované „prvosuroviny“, domáce a farmárske potraviny. Jedlo si pripravujeme sami, alebo nám ho pripravuje niekto blízky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 2 vajcia

10-20 % jedla si nechať „voľného“

pre výnimočné situácie, cestovanie a návštevy  zjesť bez stresu to, čo je k dispozícii

cook-chef-baker-walking-serving-food-platter-retro_fy3dMwI_

Posted in Článok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *