Varená – pečená slivková „povidla“

Máte radi švestkovú povidlu a nedarí sa Vám ju doma uvariť? Mne trvalo roky skúšania kým som bola s mojou povidlou naozaj spokojná. Podelím sa s Vami o svoj recept a postrehy a verím, že Vám bude chutiť tak ako mne :)

Zásady prípravy dobrej, hustej, sladkej a tmavej povidly:
1. na varenie použiť veľký liatinový hrniec
2. pred varením slivky najprv upiecť
3. neprilievať žiadnu vodu
4. použiť hnedý cukor, nie biely
5. pridať trochu kakaa alebo sušené slivky
6. nájsť si dostatok času – takmer celý deň :)

POSTUP:

1. Slivky umyjeme, pokrájame, uložíme na plech a posypeme niekoľkými lyžicami hnedého cukru. Pečieme asi hodinu pri 150-170 stupňoch.

1

2. Slivky aj s uvoľnenou šťavou prelejeme do veľkého liatinového hrnca, prisypeme hnedý cukor (ja som dala asi 750g na 3-4kg sliviek ) a na miernom ohni varíme BEZ POKRIEVKY niekoľko hodín (alebo aj celý deň). Premiešame každých pár minút.

2

3. Zo sliviek sa postupne odparuje voda -povidla hustne a tmavne. Môžeme pridať kakao – nasypeme tenkú vrstvu na „hladinu“ a dobre premiešame. Ja som použila nepražené neodtučnené kakao. Po pridaní kakaa povidla ľahšie prihorí, preto treba miešať častejšie..

3

4. Keď má povidla takú konzistenciu a chuť akú si prajete, je hotová :) a môžete ju ešte za horúca plniť do fliaš.

4

Posted in Recept.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *