Vajíčka do jedálnička

vajcia

– slepačie vajce je koncentrát dobre vstrebateľných živín

– stráviteľnosť vajec je 95-98 %

– vajcia poskytujú dokonalú, plnohodnotnú bielkovinu v množstve 6g/1 vajce

– vaječná bielkovina sa stala referenčnou – podľa nej sa hodnotia iné druhy bielkovín

– žĺtok obsahuje vitamíny A, D, E, lecitín a karotenoidy -napr. lutein, bielok vitamíny z radu B

– vajce nám dodáva minerály: draslík, horčík, vápnik, železo, fosfor, síru, jód a sodík  (a sú priamo vo vajci, nie v škrupine :))

– vaječná škrupina má póry, cez ktoré vajce „dýcha“ a môže natiahnuť pachy z okolia

– najviac pórov je na tupom konci vajíčka, pri skladovaní je najlepšie uložiť ho tupým koncom hore

– vajcia sa žiaľ dajú konzervovať tak, že sa póry škrupiny upchajú náterom z kremičitanu sodného alebo oxidu vápenatého – predĺži sa tak ich trvanlivosť

– dlhým skladovaním sa mení ph vaječných žĺtkov

Pozor..zdravé a chutné vajcia majú sliepky z voľného výbehu a ekologického chovu, kde majú prístup k čerstvej zeleni a svojej prirodzenej potrave -hmyzu a červom :)

Nepodporujte prosím klietkový a podstielkový chov sliepok.

Posted in Výživová poradňa odporúča.