Slovensko vs Švajčiarsko 2

V ochutnávaní nových švajčiarskych jedál ma trochu pribrzdili akútne tráviace problémy..teraz som opatrnejšia :)

Na štrvtý pokus sa mi konečne podarilo nájsť maslo, ktoré mi naozaj chutí a nemá pachuť margarínu. Vyskúšala som dve bežne predávané maslá, farmárske maslo a napokon maslo s nálepkou bio suisse. Bio suisse bolo naozaj dobré a neskôr som sa dozvedela, čo všetko táto nálepka skrýva…

Aby produkt dostal takúto nálepku, musí spĺňať oveľa viac podmienok ako naše bio v EU

napríklad:

  • dobré pracovné podmienky zamestnancov, ktorí ho vyrábajú (sú samozrejme presne definované)
  • suroviny musia prednostne pochádzať z krajiny a aj sa v nej spracovávať (ale existujú aj výnimky)
  • žiaden letecký transport (kvôli vysokej produkcii CO2)
  • žiadne vykurovanie sklenníkov na pestovanie ovocia a zeleniny
  • žiadne arómy a farbivá -ani prírodné
  • žiadne synteticky vyrábané prídavné látky -napr. namiesto bežnej kyseliny citrónovej sa používa koncentrát bio citrónovej šťavy
  • ekologický obal produktu -žiaden plast obsahujúci chlór a viečka na kelímkoch s jogurtami nesmú obsahovať hliník

A teraz jedna švajčiarska špecialita: koláč nazývaný Schlorzifladen

slorzifl

Korpus z vajec, masla, múky a cukru je prikrytý ovocnou vrstvou a smotanovou vrstvou. Ovocná vrstva je z rozmixovaných sušených hrozienok, hrušiek, sliviek, škorice a ďalších korenín. Domáca verzia obsahuje aj kúsky orechov. Sušené ovocie sa namočí alebo chvíľu povarí, následne sa pečie alebo sa môže karamelizovať na panvici. Smotanová vrstva je vymiešaná zo šľahačky, vajec, škrobu a cukru.

Koláč chutí zaujímavo ale je priveľmi sladký. Zámenou surovín za zdravšie verzie by sa dal však pripraviť krásne vyvážený dezert s obsahom bielkovín, tuku a vlákniny. Neskôr sa do toho pustím lebo si myslím, že to stojí za to :)

1++

Zdá sa, že množstvo Švajčiarov sa nedrží svojej pôvodnej národnej kuchyne ale prešlo na „modernú“ -pizza, špagety, sladené nápoje, vyprážané rybie prsty a hranolky. Na každom kroku sa predávajú klobásy na grilovanie. Griluje sa aj syr, zelenina a ovocie :)

A jedno prekvapenie na záver: Stále som čakala či v miestnom rádiu, televízii alebo kdekoľvek inde budem počuť niečo o Slovensku. Zatiaľ som zachytila správu z rádia že Slovensko je v používaní alternatívnych zdrojov elektrickej energie za Švajčiarskom a v jednom magazíne som našla recept na slovenskú bábovku (cukor, múka, voda, olej, vajcia a kakao). Ach jaj..vo výživovom súboji medzi klasickou bábovkou a Schlorzifladen-om by sme prehrali..

..som zvedavá koľko Švajčiarov si bábovku podľa receptu v magazíne upečie :)

 

 

 

 

 

 

Posted in Článok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *