Pohankové „fitness“ palacinky s malinami

 

palacinkyMáte radi palacinky? Aj ja. Ale tie klasické som už dávno nerobila – teraz obľubujem pohankové. Sú bez lepku, vajec, pridaného cukru a na prípravu netreba olej. Na cesto stačia tri ingrediencie. Zvláštne, však? Chutia výborne – ale ak pri slove pohanka krčíte nos, zrejme ste mali doteraz šťastie len na hnedú pohanku. Hnedá pohanka bola tepelne upravovaná a má výraznú chuť aj pach…vlastne ju tiež veľmi nemusím. Pohanka, ktorú používam je svetlá – neupravená tepelne. Má jemnú chuť aj vôňu a  dá sa naklíčiť – môžete ju kúpiť v zdravej výžive, ale ja si ju objednávam z jedného e-shopu, kde je oveľa lacnejšia. Do palaciniek ju treba pomlieť na múku – melie sa dobre mlynčekom na mak. Druhú ingredienciu – sušenú syrovátku kúpite v potravinách alebo v lekárni – ja používam značku Mogador (500g za necelé 2€). Je sladká, takže cesto aj osladí.

syrovatka

 

Palacinky:

voda

7 PL svetlej pomletej pohanky

2-3 PL sušenej syrovátky napr. Mogador (športovci kľudne dajte syrovátkový koncentrát)

 

Plnka:

Odporúčam mascarpone alebo tvaroh, škoricu a maliny.

Výborné sú aj  s rozpusteným maslom alebo panenským kokosovým olejom.

 

Postup:

– 7 PL pohanky pomelieme mlynčekom na mak a pridáme k nej trocha vody a miešame – zhustne na kašu

– 2 kopcové PL syrovátky rozpustíme v 1dl teplej vody – keď bude rozpustená, tak ju pridáme k pohanke

– dobre premiešame a podľa potreby pridáme ešte vodu aby vzniklo hustejšie palacinkové cesto

– pečieme na panvici bez tuku

 

Servírovanie:

Na fotografii: s kokosovým tukom, škoricou a malinami. Kokosový olej rozotrite na palacinky kým sú horúce :)

Posted in Recept.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *