Jednozrnka zo starého hrnka

Jednozrnka je asi najstarší druh pšenice, ktorú ľudia jedli. Je tzv. neprešľachtená, výživná a inšpiruje k rozmýšľaniu nad prirodzenou výživou našich predkov :) Placky z naklíčenej jednozrnky sa jedli zrejme už v Mezopotámii :) Ich príprava nieje ani rýchla ani jednoduchá ale STOJÍ ZA TO :) Jednozrnka obsahuje bielkoviny, antioxidanty a železo. Naklíčením sa stane ľahšie strávitelnejšou a ešte viac sa zvýši jej výživová hodnota.

13726796_1068311929872482_7080418296234119601_n

POSTUP:

  • zrná na 12 hodín namočíme do vody a potom zlejeme a prepláchneme, nasledujúce 2 dni necháme zrná voľne v mise ale asi 3x denne ich prepláchneme čistou vodou, mali by sa vytvoriť klíčky

13716203_1068311903205818_7557634736795286048_n

  • naklíčené zrno rozmixujeme vo vode a podľa potreby nariedime ďalším pridaním vody na konzistenciu palacinkového cesta

13716043_1068311923205816_6043291121020098175_n

  • jemne posolíme a na dobrej a horúcej panvici opekáme z obidvoch strán hrubšie či tenšie placky (pôvodne sa placky sušili na slnku ale v našich zemepisných šírkach to predpokladám nejde tak ľahko )

13707575_1068311743205834_2174625399740483992_n

 

13697033_1068311466539195_4133444575156789753_n

Placky majú jemnú, nevýraznú chuť . Sú dobrým nosičom pre ďalšie potraviny ako syr, zelenina, mak, maslo alebo..

Varená – pečená slivková “povidla”

Posted in Článok, Recept.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *