Jednozrnka je asi najstarší druh pšenice, ktorú ľudia jedli. Je tzv. neprešľachtená, výživná a inšpiruje k rozmýšľaniu nad prirodzenou výživou našich predkov :) Placky z naklíčenej jednozrnky sa jedli zrejme už v Mezopotámii :) Ich príprava nieje ani rýchla ani jednoduchá ale STOJÍ ZA TO :) Jednozrnka obsahuje bielkoviny, antioxidanty a železo. Naklíčením sa stane ľahšie strávitelnejšou a ešte viac sa zvýši jej výživová hodnota.
POSTUP:
- zrná na 12 hodín namočíme do vody a potom zlejeme a prepláchneme, nasledujúce 2 dni necháme zrná voľne v mise ale asi 3x denne ich prepláchneme čistou vodou, mali by sa vytvoriť klíčky
- naklíčené zrno rozmixujeme vo vode a podľa potreby nariedime ďalším pridaním vody na konzistenciu palacinkového cesta
- jemne posolíme a na dobrej a horúcej panvici opekáme z obidvoch strán hrubšie či tenšie placky (pôvodne sa placky sušili na slnku ale v našich zemepisných šírkach to predpokladám nejde tak ľahko )
Placky majú jemnú, nevýraznú chuť . Sú dobrým nosičom pre ďalšie potraviny ako syr, zelenina, mak, maslo alebo..