Je to pravda odveká – pestrosť baví človeka..alebo to už neplatí?

OLYMPUS DIGITAL CAMERANáš organizmus potrebuje pre správne fungovanie množstvo látok – bielkoviny, sacharidy, mastné kyseliny, fytosteroly, enzýmy, vitamíny a minerály. Aby sme ich všetky vedeli našim bunkám poskytnúť, potrebujeme čo najpestrejšiu stravu. Bežne sa v kuchyniach jednotlivých národov stále točí zhruba 20 základných surovín, z ktorých sa pripravujú jedlá.

Väčšinou je to pšenica, ryža, zemiaky, mäso, kravské mlieko, tekvica, paradajky, paprika, bazalka, olivy, ovos, jablká..

Ak do nákupného košíka v supermarkete vkladáme stále tie isté obľúbené potraviny, môže sa ľahko stať že sa naša obživa bude skladať len z 12tich surovín – čo nieje ani dosť pestré, ani dosť výživné.

U prírodných kmeňov sa počas roka na tanieri vystriedalo asi 2000 rôznych zdrojov živín. Ten rozdiel je až neuveriteľný – 20 a 2000. Takže čo s tým?

Na spestrenie svojho jedálnička využívam recepty z raw food, vegánstva, staroslovanskej kuchárky aj paleo diéty. Sú zaujímavé a tvorivé a obohatia môj stôl novými potravinami a chuťami.

Jednoduchý spôsob ako si môžete spestriť jedálniček je využívať v lete lesné plody, huby a bylinky – samozrejme len také ktoré určite poznáte a sú jedlé :)

Posted in Článok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *