Jarné pôstne jedlá podľa našich predkov

predkovia foto

Dosť bolo koláčikov a palaciniek…takmer som zabudla, že je čas pôstu a jarnej očisty. Zaujíma Vás čo jedli naši predkovia v tomto období?

Určite si pripravovali proso, krúpy a celkovo obilninové kaše, chlieb, kyslú kapustu, strukoviny – polievky a kaše, huby, omáčky a polievky zo sušených jabĺk a sliviek. Používali aj divorastúce rastliny ako žihľava a medvedí cesnak. Mali aj pohankovú kašu(asi od 13.stor.) a zemiaky(asi od 17.stor), zemiakové šúľance s makom alebo aj slíže s makom. Na omastenie kaší používali často ľanový olej.

Zaujímavé je, že Európania dlho nechceli prijať a pestovať zemiaky, lebo ich považovali za nečisté a škodlivé(čiastočne mali pravdu). Zemiaky na územie Spiša priniesli tamojší rodáci študujúci na univerzitách v západnej Európe. Tomáš Šváby, jeden z týchto študentov, nechal zemiaky rozmnožiť vo Veľkej Lesnej. Odtiaľ vzišlo ľudové pomenovanie zemiakov -„švábky“.

Vybrala som pre Vás pár receptov – staroslovanská pôstna kaša a moje recepty na hrachovú kašu a pohankové placky. Staroslovanská pôstna kaša určite stojí za vyskúšanie :)

 

Pôstna kaša – pôvodný recept (kniha Slovenský rok – receptár, Matica Slovenská)

250 g pomletého jačmeňa

1 l vody

ľanový olej

Pomletý jačmeň sa nasucho opečie v hrnci, zaleje vodou a varí do zhustnutia. Na tanieri sa v strede kaše urobí lyžicou jamka a naleje sa ľanový olej – každé sústo sa v ňom „omastí“.

moja verzia:

150 g jačmenných krúpov

voda

soľ

sušené bylinky „čubrica“

maslo

starosl. kasa

Jačmenné krúpy pomelieme mlynčekom na mak, alebo si kúpime jačmennú múku, prípadne jačmenné perličky. Na sucho opečieme pomletú zmes v hrnci kým nezhnedne a nebude voňať. Pridáme vodu,soľ, bylinky a varíme. Na omastenie som použila menej pôstny tuk – maslo. Kaša je veľmi chutná, chutí tak „chlebovo“.

poznámka: k tejto kaši som zjedla oveľa viac masla ako je na fotografii..

 

 

Nová Jánošíkova kaša

žltý hrach

cesnak

majorán (najlepšie čerstvý)

soľ

voliteľné: olivy kalamata/hrianka/rukola/ľadový šalát/maslo

hrachova

Hrach na niekoľko hodín (noc) namočíme do vody, ideálne je niekoľkokrát vymeniť vodu kým budeme kašu variť.Hrach rozmixujeme najemno (ak použijeme ponorný mixér, tak samozrejme pridáme vodu)a varíme so soľou a majoránom. Tým, že je hrach zmäknutý a rozmixovaný, uvarí sa rýchlo – asi za 7 minút a má oveľa lepšiu chuť ako klasická hrachová kaša. Použijeme mierny oheň a stále miešame, kaša rýchlo hustne. Servírujeme poliatu maslom, posekaným cesnakom a čerstvým majoránom. Môžeme pridať hrianku, kalamata olivy, rukolu alebo ľadový šalát.

Pohankové placky

Veľmi jednoduché placky, ktoré sa dajú pripraviť na sladko i slano. Na pečenie netreba tuk, cesto sa nelepí. Chutné sú s maslom a makom alebo aj zeleninou a tofu.

pohanková múka /pomletá svetlá pohanka

voda

voliteľné: soľ/bylinky/škorica

pohanka-zelena-220x166

Pohankovú múku zmiešame s vodu – zmes dosť rýchlo zhustne. Dobre premiešame a prípadne ešte dolejeme vodu aby vzniklo hustejšie „palacinkové cesto“. Ak chceme, pridáme do cesta soľ alebo koreniny. Pečieme z oboch strán na panvici bez tuku.

Posted in Článok, Recept.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *