Cviklová polievka

Myslíte si, že by Vám cviklová polievka určite nechutila? Aj ja som si to myslela ale teraz patrí cviklová medzi moje obľúbené :) Nedávno ma inšpirovala reštaurácia Hodovňa v Poprade aby som ju znova začala variť. Samozrejme nepoznám recept Hodovne ale ponúkam svoj.

Výhody cviklovej polievky: dobrá chuť, rýchla príprava (ak máte dobrý kuchynský robot), lacné suroviny, slovenské suroviny, veľa vlákniny a železa

cviklova

SUROVINY:

cvikla

maslo

soľ

sušené bylinky, koreniny

slnečnicové semená

kyslá smotana

 

POSTUP:

Cviklu ošúpeme, pokrájame na plátky a rozmixujeme, pomelieme alebo postrúhame na jemno – podľa toho akého elektrického pomocníka máme doma.  Ja používam funckciu homogenizácia na odšťavovači. Drobné kúsky cvikly aj šťavu dáme do hrnca, prilejeme vodu na konzistenciu, ktorá sa nám páči a privedieme k varu. Pridáme asi 4 guľôčky nového korenia, soľ a sušené bylinky a koreniny –  ja som použila zmes: rozmarín, petržlenová vňať, tymián, majoránka, saturejka, rasca, koriander, oregano. Polievka je uvarená za pár minút. Ak chceme jemnejšiu konzistenciu, tak môžeme  na záver použiť aj ponorný mixér. Pridáme do nej maslo a je v podstate hotová.

Na ozdobenie a dochutenie dáme na polievku kyslú smotanu a pomleté opražené slnečnicové semená, prípadne aj petržlenovú vňať.

Opražené slnečnicové semená majú veľmi príjemnú chuť. Počas mojej vegánskej fázy som sa naučila, že vylepšia každé jedlo ktoré je nevýrazné. Dajú sa použiť celé alebo pomleté. Nepražené lúpané semená pomelieme a na sucho opekáme na panvici kým nezmenia farbu na žltú. (hnedé sú už príliš opečené)

Obmena:

mrkvova

Mrkvovo-zelerová polievka

Postup je rovnaký –  samozrejme namiesto cvikly použijeme mrkvu a zeler.

 

Posted in Recept.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *