Čo sa stane Slovákovi po mesiaci na talianskej strave?

italska_vlajkaŠtíhly hôrny chlapec spod Tatier sa vybral na mesiac do Talianska na zber jabĺk. A vrátil sa úplne zmenený.

Prečo? Na raňajky dostával v Taliansku sladké pečivo, na desiatu kávu a koláč na obed namiesto polievky cestoviny a ako druhé jedlo mäso a cestoviny -niekedy ryžu. Samozrejme nechýbal dezert. Na večeru zase cestoviny, mäso a zeleninu. Pomedzi to si zvykol na sladké oplátky a čokoládky. Proste sa chlapec „rozpapal“ a zjedol asi trikrát viac jedla ako doma na Slovensku. Samozrejme treba pripomenúť, že fyzicky pracoval 8 hodín denne. Aj gazdiná v sade lamentovala, že Slovák je priveľa:)

Jednoducho začal jesť oveľa viac sacharidov a menej tukov. Keď začal deň väčšou dávkou sacharidov, telo si ich pýtalo znova o 2 hodiny a znova a znova. Slovák by mal podľa zemepisnej šírky pôvodu lepšie metabolizovať tuky ako sacharidy. Takže keď naraz veľmi zvýšil príjem sacharidov, pribral a mal stále väčšiu chuť na sacharidy. S tým je spojené riziko vysokej hladiny cukru v krvi a inzulínová rezistencia a množstvo ďalších komplikácií. Naproti tomu Talian, ktorý žije južnejšie v oveľa teplejšom podnebí, by mal byť prispôsobený na väčší príjem sacharidov -metabolizuje ich lepšie a nehrozí mu rýchle priberanie a vysoký krvný cukor.

Slovák teda pribral asi 5 kg tukovej hmoty, „pekne“ sa mu naliali líca aj bruško.

Ale príbeh pokračuje. Slovák spod Tatier si našiel v Taliansku priateľku. Samozrejme ju pozval na Slovensko aby jej ukázal odkiaľ pochádza. Ukázal jej Tatry a aj kaviarne a reštaurácie. Talianka chcela všetko ochutnať ale bála sa že priberie – takže ochutnávala v malých množstvách. Napriek tomu sa jej často stávalo, že po jedle jej bolo ťažko. Nebola zvyknutá na taký príjem tuku ako my a ani ho jej telo zrejme tak dobre nespracuje ako naše. Talianka je ale šikovná a keď jej bolo ťažko, dala si tonik:) Zhodnotila, že varíme veľmi chutne ale príliš tučne a že muži pijú priveľa alkoholu:) A predsa len počas návštevy Slovenska pribrala 2 kg.

Slovensko -Talianské páry pozor:) -v kuchyni si nemusíte „sadnúť“.

Posted in Článok.

4 Comments

  1. Tak nieco podobne sa stalo mne (Slovenka) a priatelovi (Talian). Ked ma prvy krat videl ako si smelo natieram maslo na chlieb kazdy druhy den, cudoval sa a povedal ze Talianky maslo oblukom obchadzaju a aj pre neho samotneho je maslo v kuchyni prilis tazke. Preto som ho musela prestat uplne pouzivat (napr. aj pri vareni zeleninky). Pre mna na druhej strane bolo prilis lahke si zvyknut na tie ich kapucinka s croisantikmi a poobedne mini-dobrotky, ktore si namacaju do kavy. A ano, aj preto mame teraz obaja o par kil viac ako sme mali predtym, ked sme sa este nepoznali. Ale to nic nezmeni na tom ze sa lubime (hihi :-)) a co sa tyka kuchyne – v nej hladame pekne pomaly kompromisy :-) S pozdravom Martina

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *