5 NAJ RECEPTOV Z TVAROHU od Výživovej poradne

Tvaroh je skvelý zdroj bielkovín s výbornou chuťou. Je sýty, ľahko stráviteľný a dá sa pripraviť na x spôsobov. Je to potravina, ktorá prináša aj ÚŽITOK aj ZÁŽITOK :), hlavne ak je plnotučný a z mlieka kráv chovaných na pastve.

5 najrýchlejších a najchutnejších receptov:

1. TVAROHOVÝ KOLÁČ (upravená verzia receptu Dr. Davisa)

tvarohovy kolac

SUROVINY:

500 g ricotty/tvarohu
2 vajcia
3-4 PL strúhaného kokosu
2 PL citrónovej šťavy
1 ČL vanilkového prášku
rozmixované hrozienka namiesto cukru – množstvo podľa chuti

POSTUP:
– predhrejeme rúru na 190 stupňov a vymastíme menší plech/formu – najlepšie kovovú
– umyjeme sušené hrozienka, posekáme a potom zmiešame s citrónovou šťavou a romixujeme
– v miske dobre vymiešame ricottu, žĺtka, hrozienka s citrónou šťavou, strúhaný kokos a
vanilku
– zvlášť vyšľaháme z bielkov sneh
– opatrne vmiešame sneh do ricottovej hmoty a vylejeme do formy
– pečieme kým okraje nezhnednú a potom necháme koláč vychladnúť – horúci sa nedá dobre krájať
– na ozdobenie môžeme použiť ďalšie ovocie (bobuľovité má najmenej cukru)

 

2. TVAROHOVÁ POMAZÁNKA

5

SUROVINY:

125 g tvarohu

80g strúhanej mrkvy

1 PL mletých slnečnicovćh semien

2 ČL panenského oleja napr. slnečnicového, ľanového, hroznového

soľ

majorán

 

POSTUP:

– jednoducho zmiešame a necháme chvíľku postáť aby sa chute surovín „spojili“

Podávame napríklad s doma upečeným pečivom a zeleninou.

 

3.DOMÁCI TVAROHOVÝ TERMIX PRE DOSPELÝCH

termix hotovy

SUROVINY:

50g plnotučného tvarohu (najlepšie domáceho)

50g kyslej smotany

3 čl zaváraných brusníc

1 čl nepraženého neodtučneného kakaa (je menej horké a má zachované enzýmy)

POSTUP:

– zmiešame tvaroh s kyslou smotanou, pridáme zavárané brusnice a nakoniec kakao (miešame vidličkou alebo s mixérom)

Vanilková verzia termixu a energetická hodnota tu.

 

4. ZELENINOVÝ ŠALÁT S „TEKVICOVÝM TVAROHOM“

1

SUROVINY NA „TEKVICOVÝ TVAROH“:

tvaroh

soľ

tekvicový olej

 

POSTUP:

– tvaroh osolíme a primiešame tekvicový olej

– zo zmesi vytvoríme lyžicou guľky a primiešame k zeleninovému šalátu

 

5. DOMÁCI PRIBINÁČIK

3 4

SUROVINY:

125g tvarohu

70-80g zrelého banánu

vanilkový prášok

1-2 ČL mletých ľanových semienok

(voliteľné: škorica, kakao, 1-2 ČL ľanového alebo hroznového oleja)

2

POSTUP:

– banán roztlačíme vidličkou na jemnú kašu a zmiešame s tvarohom, vanilkou a mletým ľanom

– necháme pár minút postáť aby sa chute surovín „spojili“

 

Posted in Uncategorized.